I vår utomhusutställning kan du lära dig mer om den och den åttafläckiga praktbaggen, myrlejonet och bitbocken.
Den Åttafläckiga praktbaggen (Buprestis octoguttata) trivs bäst i gammal skog, med döda träd på marken. Dess larver behöver liggande ved för att utvecklas.
Skalbaggen kan du kanske se vilandes i solen en solig dag.
Bitbocken (Spondylis buprestoides) kan du se flygandes på dagen under högsommaren, men den är mest aktiv på natten. Den trivs på varma och torra tallmarker.
Larverna utvecklas i döda tallar under 2-3 år.
I Sverige finns det tre arter myrlejonsländor. Vanlig myrlejonslända (Myrmeleon formicarius). Fläckig myrlejonslända (Euroleon nostras). Liten myrlejonslända (Myrmeleon bore).
Myrlejonsländor ser du vanligast på natten. Larverna som kallas myrlejon som lever i sand och de kan du se dagtid. Den gräver små trattformade fångstgropar där den gömmer sig i botten av gropen. Där väntar den på att t.ex. en myra ska passera och trilla ner. Då fångar den snabbt myran och mumsar i sig. Larven lever i sanden i ca två år.
I Sverige finns det fyra arter tordyvlar. Vanligast är skogstoryvel (Anoplpotrupes stercorosus). Det är den arten vi ser i Trollskogen. De andra är: fälttordyvel (Geotrupes stercorarius), sandtordyvel (Geotrupes spiniger) och Vårtordyvel (Trypocopris vernalis) ser vi inte här.
Skogstordyvel förekommer huvudsakligen i skogsmiljöer. Den hittas under hela säsongen – med toppar under försommar och höst – och den flyger både på dagen och mot tända lampor på natten.